Afbeelding
Nunspeet Uit de Kunst

Kunstige Fietsroute én boekwerk over Nunspeetse schilder

Routes-en-arrangementen

NUNSPEET Het Noord-Veluws museum en Nunspeet uit de Kunst hebben een mooie combi-deal neergezet. Het kunstenaarsdorp heeft kunstliefhebbers veel te bieden en wil dit dan ook graag op een laagdrempelige wijze doen. Dat is dan ook de reden dat het museum en Nunspeet uit de Kunst het boekje over kunstenaar Jan van Vuuren en de Veluwe samen met de fietsroute ‘Uit de kunst’ aanbieden. In plaats van € 7,50 betaal je nu slechts € 5,00. 

Over Jan van Vuuren
Jan van Vuuren (Molenaarsgraaf 1871 – Nunspeet 1941) heeft bijna veertig jaar op de Veluwe gewoond, voornamelijk in Nunspeet. Als één van de groep Nunspeetse kunstenaars heeft hij het eigene van de Noordwest-Veluwe vastgelegd: de bossen, de heide, de boerenwoningen en de straatjes in de oude dorpen en stadjes. Al vanaf 1893 zwerft Jan van Vuuren over de Veluwe. Hij trekt een aantal zomers mee naar Elspeet met de Haagse kunstenaars H.J. van der Weele en F.P. ter Meulen, die de ongerepte Noordelijke Veluwe ontdekten als de plek om hun landschappen ‘en plein air’ te schilderen. Vervolgens woont en werkt Van Vuuren achtereenvolgens in Epe en Elburg. In 1903 gaat hij in Nunspeet wonen, waar hij dag in dag uit buiten te vinden is met schetsboek om het Veluwse landschap vast te leggen. Hij heeft een voorkeur voor de herfst om lichtspel van het gekleurde blad te weer te geven. Het  boekje ‘Jan van Vuuren en de Veluwe’ maakt u wegwijs in zijn leven en werk.

De fietsroute ‘Uit de Kunst’ is een route van 10 of 45 kilometer. e route leidt langs plaatsen waar schilders als Jan van Vuuren, Arthur Briët, Jos Lussenburg en Chris ten Bruggen Kate verbleven, elkaar ontmoetten en iinspiratie opdeden. Kunstwerken van onder andere deze schilders hangen bij het museum. Langs de route staan informatiepanelen over deze kunstenaars. De route van 45 kilometer gaat door alle kernen van de gemeente Nunspeet, die van 10 kilometer gaat door Nunspeet. Zowel bij het Noord-Veluws Museum als bij het VVV kantoor van Nunspeet uit de Kunst is deze combinatie te verkrijgen. 

advertentie
advertentie
advertentie