Afbeelding

Gijs Dragt in Noord-Veluws Museum

Musea

“DE NOORD-VELUWE FOTOGRAFISCH GESCHILDERD”
Gijs Dragt in de voetsporen van Jos Lussenburg, Ben Viegers en Jan van Vuuren

NUNSPEET Het reizen en onderzoeken, het herbeleven, is van alle tijden. Zo heeft ook Gijs Dragt een reis gemaakt op de noordelijke Veluwe in de voetsporen van drie beeldend kunstenaars.

Concrete aanleiding voor zijn foto’s waren de schilderijen die Jos Lussenburg, Ben Viegers en Jan van Vuuren maakten in de vorige eeuw. Gijs Dragt ging op zoek naar de locaties van de schilderijen, indien mogelijk naar hetzelfde standpunt. Soms leek het landschap of de stad onveranderd, een andere keer bleek het oude landschap totaal verdwenen en is er een nieuw voor in de plaats gekomen.

Dragt combineert verschillende beelden tot een nieuw beeld, versterkt de kleur en werkt met transparante lagen. Hij probeert karakteristieke kenmerken van de schilderkunst en de fotografie te verbinden. Zoals de schilder zijn penseel hanteert, zo gebruikt Gijs zijn camera. 

In de tentoonstelling en publicatie komen heden en verleden samen, met de tijd als verbindende factor.

Nunspeet heeft een rijk verleden als kunstenaarsdorp. Van 1880 tot 1950 streken er veel kunstenaars in de omgeving neer. Sinds november 2014 heeft kunstenaarsdorp Nunspeet een eigen museum. In vaste en wisselende tentoonstellingen toont het Noord-Veluws Museum het werk van kunstenaars die op de noordelijke Veluwe een inspirerende omgeving vonden.

Waar: Noord-Veluws Museum, Fré Drostzaal (Winckelweg 17a, 8071 DN Nunspeet)
Wanneer: t/m 8 oktober 2023, dinsdag t/m zaterdag van 11 - 17 uur, zondag van 13 - 17 uur
Info: www.noord-veluws-museum.nl

advertentie
Afbeelding
Hanzespel Live 18 sep., 13:36
Afbeelding
RONDJE PONTJE ROCK 6 sep., 13:25
Afbeelding
Alles over wild in Planken Wambuis 5 sep., 15:40
Afbeelding
Verhaal van Gelderland 21 aug., 11:37