Afbeelding
De Tien Malen

De Tien Malen

Musea

PUTTEN Historisch Museum De Tien Malen is een klein, maar attractief museum op Landgoed Schovenhorst in Putten. Het is iedere woensdag- en zaterdagmiddag geopend t/m 30 oktober. Deze maand is er een expositie te zien over de landhuizen in Putten. Deze tijdelijke expositie gaat  over de zeven landhuizen met hun bewoners die Putten rijk is.  Wanneer zijn de landhuizen gebouwd en welke veranderingen zijn er door de jaren geweest zoals de landhuizen er nu bij staan. Daarnaast wie hebben er in de landhuizen gewoond en welke rol hebben zij in de gemeente Putten gespeeld.  

De Tien Malen
De naam van het historisch museum is “De Tien Malen”. Waar komt die naam vandaan? Je kunt grofweg zeggen, dat Putten al vanaf de middeleeuwen verdeeld was in een aantal buurtschappen, die, voor een deel, zelfbestuur hadden. Minstens eenmaal per jaar kwamen de belangrijkste mensen uit het buurtschap bij elkaar en bepaalden, hoe ze het komende jaar verder met elkaar zouden gaan. Zo was er vaak gemeenschappelijke grond voor het winnen van hooi, van heideplaggen voor de mest, of van hout, te gebruiken als brandstof of bouwmateriaal voor woningen.

Ook werd die malendag gebruikt om ongewenst gedrag van enkelingen te corrigeren en konden er (lichte) straffen worden uitgedeeld.

Niet minder belangrijk was het die dag te werken aan saamhorigheidsgevoel. Er werd gegeten en gedronken, misschien zelfs wel feestgevierd. Zodat in tijden van dreigend geweld van buiten of in tijden van ziekte (en pest), de mensen bereid waren elkaar bij te staan.

Het is die positieve kant van de maalschappen of malen, genoemd in het museum, die meegeteld hebben, het museum deze naam te geven.

De entreeprijs van het museum bedraagt € 3,50 vor volwassenen en € 1,50 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Musuem De Tien Malen vind ja aan de Garderenseweg 97 in Putten. Meer info op www.detienmalen.nl

advertentie
Afbeelding
VELUWSE HANZESTORIES - EEN TIJDREIS OP DE FIETS EN TE VOET 22 mrt, 11:41
Afbeelding
Een BISONdere excursie 19 mrt, 10:08
Afbeelding
Stadswandeling Apeldoorn 19 mrt, 10:01
Afbeelding
Zandsculpturen Garderen brengt boeken tot leven 5 mrt, 12:06
advertentie
advertentie