Afbeelding
Visit Veluwe

Bedstee op Mariëndaal

Kastelen-en-landgoederen

OOSTERBEEK Zin in een romantische wandeling? Dan mag Landgoed Mariëndaal niet ontbreken op je lijstje. Romantische vijvers en hoogteverschillen kenmerken het landgoed. De Groene Bedstee is een bijzondere bezienswaardigheid in het barokke park rondom Huize Mariëndaal. Deze meer dan 150 jaar oude ‘folly’ is een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. Dames van goede stand liepen graag onder het dichte gesloten bladerdek op zomerse dagen. Zo behielden ze hun blanke huidskleur, een teken van welstand.

Eén picknickbankje op de kruising van de Tafelweg en de Middenlaan heeft een bijzonder uiterlijk. Het tafelblad is de grafsteen afkomstig van het oude Augustijnenklooster van Mariëndaal. Het klooster werd gesticht in 1392. Deze grafzerk is een van drie grafzerken, die er nog zijn na de sloop van het klooster in 1586-1587.

Een ander opvallend element op het landgoed is de Christus Koepel. In 1938 deed Koningin Wilhelmina een oproep voor ‘morele en geestelijke herbewapening’. Dit resulteerde in de bouw van een Neo-romaanse zevenhoekige koepel op het landgoed. Beelden van de deugden omringen het levensgrote Christusbeeld. Ondanks het nobele streven ging de oorlog toch door. Een dag na de voltooiing van de kapel, 9 mei 1940, vielen de Duitsers ons land binnen.

Een fraaie 3,4 km lange wandelroute leidt je over het landgoed.
Een routekaart en beschrijving van deze wandeling kun je vinden op: www.wandeleninoosterbeek.nl

Waar:         Schemseweg 80, Oosterbeek

advertentie
advertentie
advertentie