Afbeelding

Een avondje sterrenkijken

Dierentuinen-en-attracties

BUSSLOO Iedere vrijdagavond kun je bij de volkssterrenwacht in Bussloo een interessante presentatie bijwonen én bij helder weer met de telescoop de sterrenhemel bekijken. De avond begint om 19.30 uur met inloop en een preseantatie vanaf 20.00 uur.  Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur.   

De volgende thema’s staan op het programma: 

20 jan.: Het wintersterrenbeeld Orion. Orion is het bekendste sterrenbeeld aan de winterhemel en op een heldere avond goed zichtbaar boven de zuidelijke horizon. Jaap van ’t Leven laat zien welke bijzondere hemelobjecten in dit sterrenbeeld zichtbaar zijn. Hierbij staat vooral de bekende Orionnevel, een geboorteplaats van sterren, centraal.

27 jan.: Anton Pannekoei. Het Anton Pannekoek Instituut voor sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam bestaat 100 jaar. Maar welke man gaat er eigenlijk schuil achter de naamgever van dat instituut? Chaokang Tai neemt de bezoeker mee naar de sterrenkunde in het begin van de 20ste eeuw en de markante Nederlandse astronoom Anton Pannekoek, geboren in Vaassen en die zijn HBS volgde in Apeldoorn.

3 feb.: Kometen: ijsballen in ons zonnestelsel. Om onze Zon bewegen zich niet alleen acht planeten maar ook talrijke veel kleinere objecten. Het meest onvoorspelbare hiervan zijn de kometen die soms plots als ‘staartsterren’ aan de hemel zichtbaar worden. Wat zijn dit voor een objecten en wat vertellen ze ons over het ontstaan van ons zonnestelsel. Ga met Jaap van ’t Leven op ontdekkingstocht naar de ijsballen in ons zonnestelsel. Misschien kan er bij helder weer zelfs wel één waargenomen worden….

10 feb.: Afstanden in het heelal. De sterren staan gigantisch ver van ons verwijderd. Maar hoe ver? Pas in de 19e eeuw begon men methoden te ontdekken om afstanden tussen de sterren te bepalen. Alex Scholten legt uit hoe deze methoden werken en hoe nauwkeurig we de afstanden tussen planeten, sterren en sterrenstelsels kunnen meten. Ook laat hij zien dat we door deze grote afstanden feitelijk terugkijken naar het verleden.

17 feb.: De levensloop van ons zonnestelsel. Hoe is ons zonnestelsel ontstaan en hoe ziet het er in de toekomst uit? Net zoals een mens kent ons zonnestelsel een geboorte, een levensloop en een dood. In deze lezing geeft Christiaan Schriks niet zozeer een beschrijving van objecten, maar kijken we naar het stelsel als een systeem en geven we een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en processen die zich daarin afspelen.

24 en 25 februari: Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, Venus, Jupiter, Mars en de Orionnevel te bewonderen. De toegang is dit weekend gratis.

3 maart: Reis door het Zonnestelsel. Astrid Eeuwes neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen door talrijke ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

10 maart: 10 Raadsels van het Heelal. Hoe is het heelal ontstaan? Wat is de samenstelling? Wat is er buiten het heelal? Kan er op meer plekken leven zijn ontstaan? Wat weten we wel en wat nog niet? Tien intrigerende vragen die door Frank Vermeulen worden behandeld.

17 maart: “Tussen Droom en Daad: Wernher von Braun en de V2” In deze presentatie verhaalt gastspreker Hans Walrecht over Wernher von Braun, één van de bekendste ruimtevaartpioniers. Als Duits raketingenieur was hij betrokken bij de ontwikkeling van de V2 in de Tweede Wereldoorlog. Zijn droom was de ruimtevaart naar andere planeten. In de praktijk leidde het tot een vernietigingswapen. Uiteindelijk zette ruim 20 jaar na de oorlog zijn raket mensen op de Maan. De droom was uitgekomen.

Prijzen: Kinderen: € 3,00 voor jeugd t/m 14 jaar.; volwassenen € 6,00. Op de Landelijke Sterrenkijkdagen, 24 en 25 februari , is de toegang gratis. 

Volkssterrenwacht Bussloo
Bussloselaan 4
7383RP Bussloo

Meer info op: https://volkssterrenwachtbussloo.nl/

advertentie
Afbeelding
Royal Light Festival in Apeldoorn 25 jan, 14:37
Afbeelding
De mooiste hardlooproute van Gelderland 13 jan, 11:34
Afbeelding
FERNAND LÉGER EN DE DAKEN VAN PARIJS 7 jan, 15:50
Afbeelding
Honden Nieuwjaarsduik met gratis hondenkoekjes 3 jan, 12:24
advertentie
advertentie