Uitzicht over de Rijn van Arboretum Belmonte
Uitzicht over de Rijn van Arboretum Belmonte Belmonte Arboretum

Arboretum Belmonte

Dierentuinen-en-attracties

WAGENINGEN Alleen al de bijzondere ligging van Belmonte op de Wageningse Berg maakt een bezoek aan deze tuin de moeite waard. De Wageningse Berg is steil. In de derde ijstijd liep een ijstong door de Gelderse Vallei die de weke bodem aan beide kanten voor zich uit stuwde. In het oosten ontstond zo het Veluwemassief met de Wageningse Berg. De Utrechtse Heuvelrug met de Grebbeberg werd in het westen gevormd. Door het ijs in de rivierbedding kon de Rijn niet meer naar het noorden stromen en boog af naar het westen. Toen het ijs smolt, werd de door de ijstong uitgeduwde grond afgevoerd door de rivier, waardoor de steile wanden van de Wageningse Berg ontstonden.

Her landgoed dat hier verrees, draagt niet voor niets de naam Belmonte, wat mooie berg betekent. Wanneer u langs de bergrand aan de zuidkant van de tuin wandelt, wordt u verrast door schitterende vergezichten. Hier geniet u van het uitzicht over de Neder-Rijn, met aan de overkant het karakteristieke Betuwse land: de dijken, de weilanden met knotwilgen en de boerderijen.

Gondleggers
Het landgoed Belmonte werd midden negentiende eeuw gesticht door Thierry Juste, baron De Constant Rebecque de Villars. Hij bouwde rond 1845 een pompeuze villa in Italiaanse stijl op het hoogste punt van Belmonte. Zijn schoonvader kocht stukken grond en uiteindelijk was het landgoed een aansluitend geheel van zeventien hectaren. Jarenlang bewoonden baronnen en baronessen het huis, dat in 1936 in het bezit kwam van Stichting Het Gelders Landschap.

Deze tuin - of beter gezegd dit park - van ruim 10,7 hectare is één van de grote botanische tuinen in Nederland met bijzondere collecties bomen, struiken en heesters. En die zijn ook nog allemaal voorzien van een eigen naambordje. Zorgvuldig en verantwoord omgaan met de collectie geeft deze tuin de status van Geregistreerd Museum! Het Belmonte Arboretum heeft een paar echt unieke collecties waar het publiek speciaal voor komt. Vooral de rododendrons en rozen zijn geliefd; prachtig bloeiende en rijke collecties die hun weerga niet kennen.

De ligging, de collecties maar ook het gebruik als wandel- of stadspark maken het Belmonte Arboretum tot een bijzondere plek. In het Arboretum staan drie bekende kunstwerken. Het meest bekend is het grote in corten staal uitgevoerde ‘De Plant’, een beeld van Huub & Adelheid Kortekaas. Het staat in de tuin sinds 1976. Verscholen in het bos en weinig bekend is het kunstwerk ‘Rolling Stone’ van Ben Joosten (1995). Vlakbij de ingang van het arboretum rechts van het hoofdpad ligt sinds 2018 het kleurrijke Flower Labyrinth #2 van Aeneas Wilder.

In het seizoen (april tot en met oktober) is er elke woensdagmiddag een theetuin bij het Koetshuis. Dit wordt verzorgd door Zideris, een organisatie die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle besteding geeft. In het Koetshuis zijn tevens toiletten.

Wat:         Arboretum Belmonte
Wanneer:        ma. t/m zo. van zonsopkomst tot zonsondergang
Entree:         gratis
Waar:        Generaal Foulkesweg 94-A
Info:                www.belmontearboretum.nl

advertentie
advertentie
advertentie