Afbeelding

Ga terug in de tijd tijdens een rondleiding in de ruïne van Slot Nijenbeek

Excursies

Bezoek Slot Nijenbeek, een indrukwekkende ruïne in een verstild IJssellandschap! Hier wordt ruim 750 jaar historie voelbaar. Je kunt een kijkje nemen in de cel waar de Hertog van Gelre in 1364 zijn bloedeigen broer gevangen hield maar je zult ook de gevolgen van de beschietingen in de tweede wereldoorlog kunnen zien. Het is alsof de tijd bevroren is in de restanten van dit middeleeuwse slot. Deze zomer is het mogelijk om het slot, helemaal gratis (!) te bezoeken, grijp dus snel je kans.

Slot Nijenbeek werd in de 13e eeuw gebouwd als Donjon (verdedigingsburcht). Van de 16e eeuw tot de 19e eeuw werd erin gewoond. De Nijenbeek bestond toen uit een kasteel met voorburcht. De Nijenbeek is een relatief jonge ruïne. Op 12 april 1945 beschoten de geallieerden de burcht vanaf Gorssel met granaten en tanks om de Duitsers die in het bouwwerk zaten te verdrijven. Toen dit gelukt was, trokken de geallieerden de rivier over om hun opmars ter bevrijding van Nederland voort te zetten. Ze lieten de burcht grotendeels verwoest achter.

Rondleidingen

Gedurende de rest van het jaar is de binnenkant van het slot niet toegankelijk, maar deze zomer worden er speciale rondleidingen georganiseerd! De ruïne is de komende paar weken voor kleine groepen met een gids toegankelijk. De gidsen vertellen je deze rondleidingen veel leuke en interessante wetenswaardigheden over dit monument. Per keer kunnen er 15 personen onder begeleiding naar binnen en vol=vol. Voor deze zomer zijn er nog tijdsloten beschikbaar! Vanwege de kwetsbaarheid van de Nijenbeek en het omliggende landschap is aanmelden verplicht. Je doet dit eenvoudig via de website van Slot Nijenbeek: www.denijenbeek.nl. Je vindt de Nijenbeek aan de Nijenbeekseweg 52 in Voorst.

advertentie
advertentie
advertentie