Afbeelding
Hans Drijer

Beleef de Faunadag bij Kasteel Middachten

Evenementen-en-activiteiten

DE STEEG – Alles te weten komen over herten, reeën, zwijnen en moeflons op de Veluwe? Ontdek het wild op de Veluwe! Dat kan op zaterdag 25 maart 2023, tijdens de jaarlijkse Faunadag op kasteel Middachten in De Steeg nabij Arnhem. Jachtopzichters vertellen over het Veluws faunabeheer, er zijn lezingen, rondleidingen, (roofvogel)demonstraties, een geweiententoonstelling en nog andere educatieve activiteiten voor jong en oud. De toegang is gratis.

In de bijgebouwen zijn allerlei stands te vinden waar de natuur een hoofdrol speelt. Er is onder andere een preparateur aan het werk, er kunnen wildhapjes worden geproefd en kinderen kunnen uilenballen pluizen, schminken en ontdekken deze dag meer over het wild op de Veluwe. Verder zijn er een aantal lezingen over de wolf, ecoducten en nachtzichtapparatuur.

Op het voorplein kunnen de bezoekers luisteren naar jachthoornblazers en kijken naar roofvogeldemonstraties. Verder zijn er demonstraties van een wildslachter, een visroker en een mandenvlechter. In het kasteel zijn rondleidingen op de bel etage of langs de geweien in het onderhuis.
WildbeheerOmdat er op de Veluwe maar beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moet het wild worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en verkeersveiligheid. Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders.

De faunabeheerders leggen tijdens de jaarlijkse Faunadag vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij. Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen naar Middachten. Daar worden ze gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

De Faunadag is een gezamenlijk initiatief van de Wildbeheereenheden op de Veluwe, Vereniging het Reewild, en vereniging het Edelhert.

Praktische informatie

De Faunadag vindt plaats op zaterdag 25 maart 2023 van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Rondleidingen langs de geweien om 11.00, 13.00 en 15.00 uur (gratis) of met een rondleiding op de bel-etage van het kasteel om 13.00, 13.30, 14.00 en 14.30 uur (7 euro p.p. kinderen gratis).
Parkeren op de kasteelweide, te bereiken via de oprijlaan. Parkeren is gratis. Invoeren in navigatie: Landgoed Middachten 3, De Steeg. Openbaar vervoer: buslijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.

Toegankelijkheid: het kasteel is niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Honden zijn niet toegestaan in het kasteel .Kijk voor meer informatie en het dagprogramma op middachten.nl

Landgoed Middachten 36994 JC De SteegT +31 26 495 21 86, www.middachten.nl

Afbeelding
advertentie
Afbeelding
Wandelen in het Paleispark 28 mrt., 13:59
Afbeelding
Lammetjesdag Schaapskooi Ermelo 21 mrt., 10:05
Afbeelding
Bijzondere tentoonstelling in Museum Lunteren 13 mrt., 12:05
Afbeelding
Feed & greet met de alpaca's 22 feb., 13:42