Afbeelding

Royal Light Festival in Apeldoorn

Evenementen-en-activiteiten

Van woensdag 15 tot en met zondag 19 maart aanstaande vormt Apeldoorn hét decor voor de eerste editie van het Royal Light Festival: een gratis toegankelijk lichtfestival met zeven lichtobjecten van (inter)nationale kunstenaars. De route van drie kilometer voert langs bijzondere lichtkunstwerken, vanaf Paleis Het Loo naar de Apeldoornse binnenstad. Daarnaast wordt de route aangevuld met diverse events in en rond de stad. Het thema van het Royal Light Festival is dit jaar ‘koninklijk’. Daarmee zet het Royal Light Festival Apeldoorn in de schijnwerpers als groene en royale hoofdstad van de Veluwe.

Koninklijk thema

Het Royal Light Festival combineert cultuur, vernieuwende kunst en het historisch verhaal van Apeldoorn. De route die zowel per fiets als lopend afgelegd kan worden, vormt letterlijk de verbinding tussen Paleis Het Loo en de binnenstad en brengt deze met bijzondere lichtkunst in beeld.

De route loopt onder andere langs de Loolaan, de Grote Kerk en het Oranjepark, met zeven lichtkunstwerken van kunstenaars met (inter)nationale allure. De lichtkunstwerken staan bij historische Apeldoornse locaties met een koninklijk verleden, waar geschiedenis is geschreven én wordt gemaakt. Het festival wordt aangevuld met diverse lokale events van culturele, toeristische en binnenstadondernemers.

 Curator Rogier van de Heide

“Royal Light is een festival voor lichtkunst, maar toch ook een beetje anders. Lichtkunst is voor iedereen, óók als je misschien niet zo vaak in een museum komt. De zeven kunstwerken van het Royal Light Festival vertellen samen het verhaal van Apeldoorn: een stad omringd door natuur, met een rijke en koninklijke geschiedenis. Fietsen, het groen, de stad en de mensen van Apeldoorn: het komt allemaal terug in het Royal Light Festival.”

Artistiek light designer Rogier van der Heide selecteerde de kunstwerken die betekenis geven aan het koninklijke karakter van deze eerste editie. Van der Heide is onder meer oprichter van het Amsterdam Light Festival.

Ook de volgende edities van het Royal Light Festival zullen in de maand maart plaatsvinden. In maart wordt namelijk de switch gemaakt van winter naar lente en van donker naar licht.  

Samenwerking
Het Royal Light Festival is geschikt voor jong en oud, gratis toegankelijk en het festival verweeft internationale lichtkunstwerken met kunst van lokale partijen. Het festival is een initiatief van Apeldoorn Partners, in nauwe samenwerking met Paleis Het Loo, CODA, GIGANT en ACEC en komt mede tot stand door gemeente Apeldoorn. Productiebureau Out Of The Rat Race (OOTRR) produceert het festival.

 

advertentie
Afbeelding
Wandelen in het Paleispark 28 mrt., 13:59
Afbeelding
Lammetjesdag Schaapskooi Ermelo 21 mrt., 10:05
Afbeelding
Bijzondere tentoonstelling in Museum Lunteren 13 mrt., 12:05
Afbeelding
Feed & greet met de alpaca's 22 feb., 13:42