Afbeelding
Ruïne Nijenbeek

Bezoek ruïne De Nijenbeek

Excursies

VOORST  Echte, ‘ongeschonden’ ruïnes zijn zeldzaam in Nederland. Ruïne De Nijenbeek, gelegen op landgoed De Poll in Voorst, is een prachtig voorbeeld. De historische overblijfselen vormen een onlosmakelijke eenheid met het omringende IJssellandschap. Menig bezoeker heeft al genoten van deze bijzondere plek met zijn rijke geschiedenis. 

 De Nijenbeek is een relatief jonge ruïne. Op 12 april 1945 beschoten de geallieerden de burcht vanaf Gorssel met granaten en tanks om de Duitsers die in het bouwwerk zaten te verdrijven. Toen dit gelukt was, trokken de geallieerden de rivier over om hun opmars ter bevrijding van Nederland voort te zetten. Ze lieten de burcht grotendeels verwoest achter.

De huidige ruïne werd in de 13e eeuw gebouwd als Donjon (verdedigingsburcht). Van de 16e eeuw tot de 19e eeuw werd erin gewoond. De Nijenbeek bestond toen uit een kasteel met voorburcht.

Wandelend of met de fiets kunt u tot op circa 10 meter van de ruïne De Nijenbeek komen. De ruïne zelf is slechts voor kleine groepen met een gids gedurende een beperkte periode van het jaar toegankelijk. De bezichtigingen zijn gekoppeld aan de voorlichtingsactiviteiten in Huisje Sonnenberg. In de ruïne leven kwetsbare rode lijstsoorten, waaronder diverse zeldzame vleermuizen soorten. Het achterliggende natura-2000 gebied is wegens haar kwetsbaarheid afgesloten voor het publiek. Maar bij de ruïne kunt u ruimschoots genieten van het prachtige IJssellandschap. Bij Huisje Sonnenberg, dat direct naast de ruïne is gelegen is onder een afdak een speciaal informatie punt gebouwd, waar u informatie over de consolidatie en de historie van de Nijenbeek kunt vinden.

Via de link  https://www.eventbrite.nl/e/tickets-rondleiding-slot-nijenbeek-60366601129 is een rondleiding te reserveren. Dit is gratis! O.a. op zaterdag 16 oktober wordt vanaf 10 uur ‘s-ochtends 4 x een rondleiding gegeven. De ruïne vindt aan de Nijenbeekseweg 52 in Voorst.

De legende van de dikke hertog

Over het kasteel gaat de legende de ronde van “de dikke hertog”. In 1364 werd Hertog Reinoud van Gelre door zijn broer Eduard, ook Hertog van Gelre, gevangen gehouden op kasteel De Nijenbeek. Volgens de legende kreeg Hertog Reinoud tijdens zijn gevangenschap zo goed te eten, dat hij na verloop van tijd niet meer door de deuren van De Nijenbeek paste en de deursponningen zelfs verwijderd moesten worden om de dikke hertog uit zijn benarde positie te kunnen bevrijden.

advertentie
Afbeelding
Een BISONdere excursie 19 mrt, 10:08
Afbeelding
Stadswandeling Apeldoorn 19 mrt, 10:01
Afbeelding
Zandsculpturen Garderen brengt boeken tot leven 5 mrt, 12:06
Afbeelding
Around the world met Barbie bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum 5 mrt, 11:54
advertentie
advertentie