Afbeelding
Schrijver Gerjan Crebolder en uitgever Merit van Es Roodbeen reiken het allereerste exemplaar van "Op Weg" uit aan Wilco de Jong, voorzitter van GoBarneveld

Prachtig boek over een bijzondere Veluwse straatweg

Steden-en-natuur

TERSCHUUR De weg tussen Amersfoort en Apeldoorn is al eeuwenoud. De historie van zeshonderd jaar weggebruik van deze unieke verbinding is neergeschreven door Gerjan Crebolder in het boek “Op Weg”. Liefhebbers van anekdotes, geschiedenis en de Veluwe krijgen prachtige verhalen voorgeschoteld over de markante geschiedenis van deze bijzondere route.

We maken allemaal elke dag gebruik van wegen. Sommige wegen zijn al eeuwenoud, en het is boeiend om te bedenken wie onze voorgangers waren die zich in lang vervlogen tijden voortbewogen over diezelfde weg die we nu nog kennen. Zo’n fascinerende weg is de rijksweg Amersfoort-Apeldoorn, een weg die ooit een hessenweg was, een postweg, maar ook een pelgrimsweg voor gelovigen die op bedevaart gingen naar Maria ter Eem in Amersfoort. En het was een koninklijke weg: nogal wat koninklijke hoogheden verplaatsten zich over de rijksweg van en naar paleis Het Loo. Daaronder ook de allereerste koning van Nederland: Koning Lodewijk Napoleon. De weg bleek tevens een levensader voor de dorpen en steden waar hij doorheen liep, zoals Hoevelaken, Terschuur en Voorthuizen.

Voor iedereen die in de buurt van de weg Amersfoort-Apeldoorn woont, of de weg kent als toerist of recreant, biedt dit boek een doorkijk naar het verleden. Laat u verrassen door de verhalen en achtergronden over de vele en bijzondere weggebruikers die u voor zijn gegaan!

In het voorjaar zal in de Recreatiekrant Veluwe aandacht besteed worden aan dit boek over dit unieke stukje Veluwe.

Gerjan Crebolder (1947) woont vanaf zijn vijfde jaar in Barneveld en was in die gemeente vanaf 1977 tot aan zijn pensionering in 2007 gemeentearchivaris. Naast zijn werk schreef of werkte hij mee aan ruim zeventig boeken, brochures en catalogi. Bij Nabij Producties verscheen van zijn hand ‘Barneveldsch fabrikaat‘. Bestel deze titel á € 20,-- via  verkoop@nabijproducties.nl.

advertentie
advertentie
advertentie