Afbeelding
St. Het Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp

Steden-en-natuur

VIIERHOUTEN Het Verscholen Dorp was een onderduikerskamp, ook wel “Pas-Opkamp” of “Geheime Dorp” genoemd. Het werd in de oorlogsjaren opgericht en bestond uit 9 hutten in een zeer dicht bos van jonge dennen en daarom niet gemakkelijk te ontdekken. Initiatiefnemers waren de familie Bakker uit Nunspeet (Opa Bakker en Tante Cor) en de advocaat E.H. von Baumhauer uit Vierhouten (De Boem). Ondersteund door vele mensen uit het verzet wisten zij dit kamp draaiend te houden. In de periode april 1943 tot oktober 1944 hebben hier zo’n 80 mensen een veilige schuilplaats gevonden.

Op de plek van het Verscholen Dorp zijn enkele hutten nagebouwd. Tussen zonsopgang en zonsondergang is het Verscholen Dorp vrij toegankelijk. Ter herinnering aan dit kamp is ter plekke ook een monument opgericht. Aan de Tongerenseweg is een monument geplaatst ter nagedachtenis aan hen die de ontdekking van het kamp niet overleefden.

In Hotel Restaurant De Vossenberg aan de Elspeterbosweg 1 in Vierhouten is een expositie ingericht ter herinnering aan deze bijzondere plek. Deze is dagelijks te bezichtigen tijdens de openingstijden van het hotel. Om het verhaal over oorlog en verzet ook aan volgende generaties door te geven, worden rondleidingen georganiseerd.

Het voormalig onderduikerskamp met nagebouwde hutten en gedenksteen kunt u vinden aan de, voor auto’s doodlopende, Pas-Opweg. Met de auto is het Verscholen Dorp alleen bereikbaar via het dorp Vierhouten. In Vierhouten staat de route naar de locatie met bordjes aangegeven. Bij het Verscholen Dorp is een ruime parkeerplaats aanwezig.

advertentie
Afbeelding
Een BISONdere excursie 19 mrt, 10:08
Afbeelding
Stadswandeling Apeldoorn 19 mrt, 10:01
Afbeelding
Zandsculpturen Garderen brengt boeken tot leven 5 mrt, 12:06
Afbeelding
Around the world met Barbie bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum 5 mrt, 11:54
advertentie
advertentie