IJzerboerderij Wekeromse Zand
IJzerboerderij Wekeromse Zand GLK

Prehistorie op het Wekeromse Zand

Steden-en-natuur

WEKEROM Actief stuivend zand komt buiten Nederland bijna niet meer voor in Noordwest Europa. Maar u vindt het nog op het Wekeromse Zand bij Wekerom.

Het Wekeromse Zand werd al in de IJzertijd bewoond., toen de mensen lnog eefden in kleine groepen, vaak niet meer dan een paar families. Het gebied bevat een zogehten “Celtic fields-complex”. Celtic fields zijn kleine prehistorische akkertjes. In de buurt liggen ook nog enkele grafheuvels. In de bodem van het Wekeromse Zand zijn paalsporen van boerderijen uit de IJzertijd gevonden. Met dat patroon als voorbeeld heeft Geldersch Landschap een kleine boerderij en een ‘spieker’, een voorraadschuur, nagebouwd. Daarbij zijn zoveel mogelijk lokale materialen gebruikt. De boerderij en spieker liggen aan de Vijfsprongweg, vlakbij kruispunt de Vijfsprong in Wekerom. Vanaf het uitzichtplatform en de picknicktafel kunt u mooi uitkijken op de omgeving.

In het Wekeromse Zand staat verder een wildobservatiepost. Die is vrij toegankelijk. Met een beetje geduld en geluk kunt u vanuit de houten post moeflons, reeën, vossen of dassen waarnemen. Meerdere rondwandelingen leiden door het gebied.

Waar:         Vijfsprongweg Wekerom

advertentie
Afbeelding
De Veluwe komt op stoom 24 mrt, 15:15
Afbeelding
Een BISONdere excursie 19 mrt, 10:08
Afbeelding
Stadswandeling Apeldoorn 19 mrt, 10:01
Afbeelding
Zandsculpturen Garderen brengt boeken tot leven 5 mrt, 12:06
advertentie
advertentie