De Schaapskudde van de Ermelosche Heide
De Schaapskudde van de Ermelosche Heide Schapedrift

Op zoek naar de herder en de kudde

Excursies

ERMELO Op zaterdag 14 augustus kun je vanaf Schaapskooi en Bezoekerscentrum Schapedrift op de Ermelosche Heide mee met een begeleide excursie ‘Op zoek naar de herder en de kudde’. De tocht duurt anderhalf uur en het vertrek is om 11 uur. De kosten bedragen € 4,-- voor volwassenen en € 2,-- voor kinderen t/m 12 jaar. Bezoekerscentrum Schapedrift vind je aan de Postweg 50. Vooraf reserveren is verplicht via reserveren@schapedrift.nl.. Meer info op www.schaepdrift.nl.

Niet mee op excursie maar wel de schaapskudde zien?  Op een kaart in het bezoekerscentrum staat aangegeven waar de kudde die dag loopt. Meestal keert de kudden tussen 15 en 16 uur terug bij de schaapskooi, maar deze tijd kan ook afwijken. Als u het tijdstip wilt weten, kunt u bellen met het bezoekerscentrum: 0577-407254 

ACHTERGROND
De schaapskooi van Ermelo is in 2003 in authentieke stijl gebouwd en is één van de grootste van Gelderland. Hij biedt onderdak aan de Ermelose schaapskudde, die bestaat uit zo’n 300 schapen. Bezoekers mogen niet in de kooi, maar kunnen door de geopende deuren naar binnen kijken. In de wintermaanden staan de schapen in de kooi en in februari en maart staat het vol met lammetjes en moederschapen. De rest van het jaar gaat de schaapskudde vrijwel dagelijks naar de hei met de herder en honden. In het naastgelegen bezoekerscentrum is veel informatie over de schapen te vinden. Eens per jaar, op lammetjesdag, is de schaapskooi toegankelijk en mogen bezoekers door de kooi lopen langs de hokken met schapen en lammetjes.

BEZOEKERSCENTRUM
Naast de schaapskooi staat het bezoekerscentrum Ermelosche Heide. Binnen is informatie te vinden over de schapen, de herder en honden, de bijen en de natuur in de omgeving. Op de filmwand wordt de herder gevolgd in haar werkzaamheden; je kunt de geboorte van een lam zien, hoe de schapen geschoren worden en hoe de honden de kudde hoeden. Wat kun je allemaal met wol doen? Ervaar de voelwand met verschillende verwerkingstechnieken van wol. Je mag zelf het spinnenwiel uitproberen. Hoe ziet een schaap er van binnen uit? Wat zit er in de mest en hoe leven bijen eigenlijk? Het is te zien in korte filmpjes en te bekijken bij de bijenkast. En weet jij hoe een vossenhol en een dassenburcht eruit ziet? In de vloer zijn ze nagemaakt en te bekijken. Kinderen kunnen tekenen en hun natuurkennis testen op een beeldscherm. In de ruimte zijn gezellige zitjes en bij de balie zijn diverse soorten koffie, thee, frisdranken en gebak verkrijgbaar. Er is een rolstoeltoegankelijk toilet en een traplift naar de zolderverdieping. Boven zijn regelmatig workshops en knutselactiviteiten. In de wintermaanden wordt de ruimte verwarmd door houtkachels. Buiten op het terras staan picknickbanken en heeft men prachtig uitzicht over de Ermelosche Heide. In de winkel zijn streekproducten, schapenknuffels, fiets- en wandelroutes verkrijgbaar. Achter het bezoekerscentrum is een speeltuintje voor jonge kinderen. De toegang is gratis.

Afbeelding
advertentie
Afbeelding
De Veluwe komt op stoom 24 mrt, 15:15
Afbeelding
Een BISONdere excursie 19 mrt, 10:08
Afbeelding
Stadswandeling Apeldoorn 19 mrt, 10:01
Afbeelding
Zandsculpturen Garderen brengt boeken tot leven 5 mrt, 12:06
advertentie
advertentie