Een bijzonder stukje historie op de Veluwe
Een bijzonder stukje historie op de Veluwe Rijkszaadeest in Stroe

Zaadeest Stroe open tijdens monumentendag

Evenementen-en-activiteiten

STROE Op zaterdag 11 september, tijdens de Open Monumentendag wordt de Rijkszaadeest in Stroe opengesteld. Jarenlang vormde de Rijkszaadeest in het dorp Stroe de kraamkamer van de Veluwe. Er werd zaad uit dennenappels gewonnen, dat diende om een groot deel van de Veluwse bossen aan te leggen. Het rijksmonument is met hulp van vrijwilligers ingericht als museum en tijdens monumentendag geopend. Tevens worden er rondleidingen georganiseerd. De Stichting is voornemens om de ‘oude functie’ van het drogen van dennenappels weer te herstellen. In het verlengde wordt aan de plannen gewerkt om op locatie een stokerij te openen waar een lokale gin geproduceerd gaat worden geheel volgens een circulair ‘bosrecept’ waarbij de dennenappel centraal staat. 

Achtergrond
Veel Nederlanders weten niet dat de Veluwe 120 jaar geleden één grote zandvlakte was en dat Staatsbosbeheer er 90.000 hectare bos heeft ingeplant. De rijkszaadeest houdt dat in her­innering. Voor de aanleg van bossen was begin vorige eeuw veel zaad van de grove den nodig. Dit werd verkregen door geplukte dennen­kegels in de zon of in een bakkersoven te verwarmen, het zogenaamde ”eesten”. Om de productie te vergroten en niet afhankelijk te zijn van het weer en de beperkte capaciteit van de bakkersovens in de omgeving, bouwde Staatsbos­beheer in 1912 de zaadeest. Het warmtesysteem, dat veel leek op de latere centrale verwarming, garandeerde een vrij constante temperatuur. Later verrezen twee grote kegelschuren bij de zaadeest. Hierin werden dennenkegels soms maandenlang bewaard, totdat ze konden worden geëest. De wind kon van alle kanten door de schuren waaien, waardoor de dennenappels in vorm bleven. De zaadeest is Stroe is de enige die in Europa bewaard is gebleven. Sinds de jaren tachtig is de zaadeest niet meer in gebruik, maar met hulp vrijwilligers worden oorspronkelijke functies hersteld. (Bron: Refomatorisch Dagblad)

De Rijkszaadeest is te bezichtigen op zaterdag 11 september van 11 tot 18 uur. De Rijkszaadeest bevindt zich aan de Wolweg 79 in Stroe.

advertentie
Afbeelding
VELUWSE HANZESTORIES - EEN TIJDREIS OP DE FIETS EN TE VOET 22 mrt, 11:41
Afbeelding
Een BISONdere excursie 19 mrt, 10:08
Afbeelding
Stadswandeling Apeldoorn 19 mrt, 10:01
Afbeelding
Zandsculpturen Garderen brengt boeken tot leven 5 mrt, 12:06
advertentie
advertentie