Afbeelding
Foto StEK

Lezing “Kleine Kunst” (miniaturen) door Jack Spijkerman

dinsdag 13 februari 2024 19:30 tot 21:30

Kleine Kunst (miniaturen) is “echte” kunst. Het heeft echter een klein formaat. Het kan een schilderijtje in een medaillon zijn (14 x 7 cm of nog kleiner).  Andere kunstkenners geven aan dat het niet groter mag zijn dan 1 meter omtrek (25 x 25 cm). Voor de kunstenaars is het een extra uitdaging om op zo’n klein formaat te werken. 

Jack Spijkerman (cabaretier, oud radio- en tv-presentator van o.a. Spijkers met koppen en Kopspijkers), zal een lezing geven over Kleine Kunst! Jack is een groot verzamelaar van “Kleine Kunst”. Hij heeft een prachtige collectie van kleine kunstwerken van beroemde kunstenaars. Over deze kunstwerkjes zal hij een verhaal vertellen en een deel van zijn verzameling kunt u bekijken! Verder zal hij zijn verhaal digitaal met beeldmateriaal begeleiden. Het belooft dus een zeer boeiende en interessante avond te worden! 

Inschrijven: Per e-mail naar: aanmelden@kunststek.com 

Bijdrage : De kosten bedragen € 7,50 (leden gratis) 

Jack Spijkerman is al jaren bezig om een collectie ‘kleine kunst’ te verzamelen. Wat kleine kunst is? Dat legt hij graag uit: “Onder kleine kunst versta ik: etsen, doekjes en objecten van zeer kleine afmetingen. Via veilingen, beurzen en dergelijke koop ik de werkjes. Soms ook geef ik kunstenaars opdracht om iets kleins te maken. De collectie is heel divers en bevat inmiddels ook werkjes van grote meesters, zoals een kleine Karel Appel op de achterkant van een KLM menukaart, een blaadje uit een kladblok van Lucebert wat ik van zijn dochter mocht kopen en het kleine prototype van de Kus van Jeroen Henneman.” Spijkerman is een enthousiast verteller als het zijn “kleine kunst”collectie betreft en zou er zonder problemen een tv-serie, of vast item in een tv-programma over kunnen maken: “Doel is niet de kijker lastig te vallen met kunsthistorische uiteenzettingen, maar enthousiast te maken voor kunst in de ruimste zin van het woord. Waar in de kunst meer gepraat wordt over goede of slechte kunst ligt bij mij de nadruk of er een leuk verhaal bij zit. Is het bijzonder? En wat is eigenlijk kunst?” 

Locatie